Onze monetaire unie: een tikkende tijdbom

6BD091E2-8ACB-49D1-88E5-EF0BB1295F0C

Precies 9 jaar geleden (19 januari, 2011) bracht de financieel directeur van de Centrale Bank van Curaçao en St. Maarten (CBCS) naar voren dat het ontbreken van een gecoördineerd macroeconomisch beleid tussen Willemstad en Philipsburg een bedreiging is voor de stabiliteit van de monetaire unie tussen Curaçao en St. Maarten. Intussen is deze coördinatie nog steeds zoek met als gevolg dat de twee landen steeds verder uit elkaar groeien. De huidige CBCS financieel directeur, voormalige Minister van Financiën, zei al in 2015 dat bovengenoemde coördinatie van de monetaire unie geen prioriteit is.

Geen coördinatie is echter geen optie. Een monetaire unie is de meest gevorderde vorm van economische integratie tussen leden. Vanaf 2008 heb ik als Staatssecretaris van Financiën mijn bezwaren kenbaar gemaakt tegen een monetaire unie die politiek was opgelegd door Den Haag en geaccepteerd door de regering van de Nederlandse Antillen, de Besturen van Curaçao en St. Maarten en de Bank van de Nederlandse  Antillen (voorloper van CBCS). Dit geforceerde monetaire huwelijk had nooit plaats mogen vinden daar het niet gestaafd was met enig economische fundament.

De uitdagingen die Curaçao als internationaal financieel centrum ervaart, zouden ons juist een sense of urgency moeten aanwakkeren. Een belangrijke schakel hierin is de CBCS, maar deze staat de afgelopen jaren in een negatief daglicht (pending een mogelijke vervolging in verband met schending geheimhoudingsplicht, insolvabiliteit van de Girobank en waarschijnlijk ook haar bedenkelijke rol met betrekking tot Ennia). Hopelijk krijgt onze monetaire unie zo spoedig mogelijk wel de noodzakelijke aandacht die het behoeft. We kunnen ons een monerair drama op dit moment niet veroorloven

Willemstad, Curaçao

Author: alexdavidrosaria

Alex Rosaria is from Curaçao. He has a MBA from University of Iowa. He was Member of Parliament, Minister of Economic Affairs, State Secretary of Finance and United Nations Development Programme Officer in Africa and Central America. He is an independent consultant active in Asia and the Pacific.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: