Extra gelden beschikbaar voor LGOs, maar Curaçao niet op de lijst

Van een collega heb ik het volgende persbericht ontvangen van “Overseas Countries and Territories (LGO:Rosaria): Stepping up cooperation for green prosperity and improved learning and skills”, 17 december 2021.

De Europese Commissie versterkt haar partnerschap met de landen en gebieden overzee (LGO), die constitutionele banden hebben met Denemarken, Frankrijk en Nederland, op basis van gezamenlijk overeengekomen prioritaire gebieden. Om deze samenwerking te onderbouwen heeft de Commissie voor de periode 2021-27 een financiële bijdrage van 385,4 miljoen euro goedgekeurd ter ondersteuning van partnerschappen op basis van overeengekomen prioriteiten met 10 LGO: Aruba, Frans-Polynesië, Franse Zuidelijke en Zuidpoolgebieden, Groenland, Nieuw-Caledonië, Saba, Saint-Barthélemy, Saint-Pierre en Miquelon, Sint Eustatius en Sint Maarten, alsmede een regionaal LGO-programma in de Stille Oceaan.

Het gaat als volgt verder:

Nieuwe partnerschappen, gezamenlijk overeengekomen met de autoriteiten van de LGO, zullen projecten omvatten inzake de verbetering van leren en vaardigheden (Groenland), digitalisering (Aruba), waterbeheer (Frans-Polynesië) en schone energie (Nieuw-Caledonië, Saba en Sint Maarten), maar ook inzake natuurvriendelijk cultuurtoerisme (Saint-Pierre en Miquelon), duurzame landbouw (Sint Eustatius, Stille Oceaan), rampenrisicobeheer (Saint-Barthélemy) en de bescherming van natuurlijke habitats en oceanen (Franse Zuidelijke en Zuidpoolgebieden). De EU zal in 2022 ook een Europees jeugdnetwerk tussen de EU en de LGO opzetten.

Het moet u zijn opgevallen dat Curaçao (maar ook Bonaire) niet voorkomen op de lijst van de bovengenoemde samenwerking. Een nuttige samenwerking gelet op het feit dat de overeengekomen projecten prioriteiten zijn van de Agenda 2030 van de Verenigde Naties, de Overeenkomst van Parijs, en de Digitale Agenda. Ik kan op dit moment alleen maar speculeren waarom we (hebben gekozen om) niet op de lijst opgenomen zijn. Het is wel heel teleurstellend. Ik hoop dat de lokale maatschappelijke organisaties en vooral de Staten er werk van gaan maken.

Willemstad, Curaçao

Advertisement

Author: alexdavidrosaria

Alex Rosaria is from Curaçao. He has a MBA from University of Iowa. He was Member of Parliament, Minister of Economic Affairs, State Secretary of Finance and United Nations Development Programme Officer in Africa and Central America. He is an independent consultant active in Asia and the Pacific.

2 thoughts on “Extra gelden beschikbaar voor LGOs, maar Curaçao niet op de lijst”

  1. Nos parlamentarionan/politikonan no kompronde e ‘big picture’ di ki ta funkshon di un parlamentario. Nan ta keta bai den nan ‘bubble’ limita. Mi a publika diferente dokumentunan pidiendo atenshon pa e topiko di LGO i UPG.
    Felix

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: