
Onverwacht zijn de globale financiële markten geschokt door een reeks gebeurtenissen die werden veroorzaakt door het instorten van de Amerikaanse Silicon Valley Bank (SVB) ongeveer twee weken geleden. Bezorgd dat de SVB de eerste dominosteen zou kunnen zijn die omvalt, heb ik op 13 maart jl. via mijn sociale media account onder de aandacht gebracht dat de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) naar buiten moet treden om op deze kwestie in te gaan. Opmerkelijk genoeg heeft de CBCS er tot nu toe de voorkeur aangegeven om zich in haar cocon terug te trekken. Slechts enkele dagen geleden stuurde de minister van Financiën een brief naar de CBCS voor meer informatie. Het gaat mijn begrip te boven waarom er een brief is gestuurd en waarom dit werd gepubliceerd in plaats van een persoonlijke ontmoeting met de CBCS te beleggen. Als de CBCS snel had gereageerd, had het de regie kunnen houden in plaats van deze uit handen te geven aan een politicus.
Maar ik dwaal af. Mijn bezorgdheid werd werkelijkheid. SVB was de eerste dominosteen die omviel, gevolgd door Signature Bank en de First Republic Bank. Crédit Suisse (CS) werd gedwongen om miljarden dollars te accepteren om te kunnen overleven. Sommigen, waaronder ik, vrezen dat dit een herhaling kan zijn van de ineenstorting van Lehman Brothers in 2008, wat leidde tot een scherpe terugval van de wereldeconomie in 2009.
Een duidelijk teken van onrust van de markten is een scherpe daling van de olieprijzen, ondanks de sterke inspanningen van de Amerikaanse Fed en de Zwitserse Nationale Bank om de situatie te kalmeren. Slechts twee dagen voor de val van SVB was de prijs van West Texas Intermediate (WTI), éen van de belangrijkste wereldwijde olie benchmarks, meer dan 80 dollar per vat. Na de schokken veroorzaakt door SVB en CS werd de WTI-prijs met bijna 15 dollar gedaald per vat.
De cruciale vraag is of de situatie nu beter of slechter is dan in 2008, wat leidde tot een scherpe terugval van de wereldeconomie in 2009. Dit keer vinden bankfaillissementen plaats aan beide zijden van de Atlantische Oceaan. Bovendien is de gecombineerde omvang van SVB en CS 750 miljard dollar, groter dan de 620 miljard dollar van Lehman Brothers. Zal de Federal Reserve deze mogelijke ineenstorting kunnen beheersen met een verandering in haar monetair beleid? In dat geval, wat zijn de gevolgen voor ons land?
Om eerlijk te zijn, waren er al specifieke problemen bij SVB en CS al vóór de ineenstorting eerder deze maand. Bij de SVB lijkt de belangrijkste boosdoener onvoldoende liquiditeit én hebzucht te zijn die goede bancaire praktijken overtrof. Bij CS ging het meer om onvoldoende kapitaal. Volgens het Social Science Research Network zijn 186 Amerikaanse banken kwetsbaar voor een snelle liquiditeitsafname, zoals de SVB. Hoe kwetsbaar zijn we? Waarom staat de CBCS toe dat door haar stilte dit onderwerp mogelijk kan uitmonden in een politieke side-show? Ik hoop dat de CBCS zich realiseert dat de geest uit de fles is en dat ze snel iets moeten zeggen.
Willemstad, Curaçao
Alex D. Rosaria is voormalige minister van Economie, staatssecretaris Financiën en Lid der Staten. Thans lid van twee Amerikaanse denktanken t.w. Global Americans en Caribbean Policy Consortium alsmede freelancer in Azië.